Aasmund Olavsson Vinje

Frå Ikkjepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Aasmund Olavsson Vinje vart født i husmannstua Plassen, Vinje i Telemark 6. april 1818, og døydde på Hadeland 30. juli 1870. Mange kunstmalere har seinare reist til Vinje i Telemark for å male fødestedet, men faren jagde dem alle bort då han foretrakk trehvite vegger og ikkje ville vite av glorete farger.

Vinje var utdanna jurist, men opererte helst som skjønnlitterær forfatter og journalist.

Klengenavn[endre]

I sin barndom var Vinje særdeles flink med erter og båserør. Støtt låg han på stabburtaket og blåste erter på folk, men for å sikte rett og ramme offeret, måtte han knipe igjen det eine auget. Som mora advarde ham; skjær du meir grimaser kan du ende opp med å bli sånn. I tilfellet Vinje gjekk det roll i ord, og han fekk tilnavnet "einaugde Olsen!"

Vinje var dessuten ein av dei første som aktivt tok i bruk det norske landsmålet i skjønnliteraturen. Han starta tidsskriftet Dølen tok han i bruk det samme enavnet om seg sjølv.

Dølen tok i bruk det språket som Ivar Aasen hadde utviklet, og var den første som tok i bruk nynorsk skriftspråk gjennomgåande også i prosa.

Nokon av hans meir kjente dikt er «Forråret», «Ved Rundskuet, «Den dag kjem aldri. Dommedagsprofetier» og «Blåmann, blåmann, bukken min».