Banan

Frå Ikkjepedia
Gå til: navigering, søk

"Bananer er Guds største fiende, nest etter Kristelig Folkeparti og dansebandet."

~ Oscar Wilde om banan

"Banan? Det læt fenomenalt, hæ?"

~ Bjarne Brøndbo under konsert på Lillehammer
Skisse av en banan med 19,2° vinkel på bøyen, og mellommørk sitrongul farge

En banan er en lang, gul frukt med bøy. Frukten produseres etter strenge retningslinjer, og daglig går flere liv tapt i den krevende produksjonen.

Krav[endre]

Det stilles flere strenge krav til en god banan. Bøyen skal blant annet ha en vinkel ikke over 28,6 grader, men heller ikke under 14,9. Bananen må heller ikke være bøyd feil vei. Videre er det viktig at fargen ligger et sted mellom lys sitrongul og middels lilla sterkvinfarge. De fleste bananer som produseres faller utenfor kravene, og blir derfor forkastet. Slike forkastede bananer havner ofte på det illegale bananmarkedet i små land som Middle Earth og Brasil.

Produksjon[endre]

Produksjonen av bananer er svært krevende, og de fleste bananprodusentene er enten sterkt invalide etter skader under produksjonen, eller døde. Det er ihht norsk lov strengt forbudt å hengi seg til privat bananproduksjon med henblikk på salg, og også import av bananer som ikke er godkjente ihht kravene.

Barnearbeid er også populært blant bananbaronene. Som kjent kan spedbarn puste under vann, og av denne grunn rekrutteres tusenvis av importerte spedbarn fra Syria og Nigeria for å svømme ned i bananhulene og plukke bananer. Dessverre blir de fleste bananplukkere spist av fryktinngytende bananmonstre, som er avstamminger fra Loch Ness-monsteret.

Pris[endre]

Bananprisen har i de siste 10 årene vært i sterk vekst. Mye av prisveksten skyldes skatter og avgifter som er pålagt bananprodusentene og bananimportørene av den norske regjeringen. Etter at prisen på en banan steg over prisen på en pakke sigaretter i mai 1984 ble bananavhengighet og bananrus store problemer i Norge.

Se også[endre]