Banan

Frå Ikkjepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

"Bananar er Guds største fiende, nest etter Kristelig Folkeparti og dansebandet."

~ Oscar Wilde om banan
Skisse av ein banan med 19,2° vinkel på bøyen, og mellommørk sitrongul farge

Banan er ein lang, gul frukt med bøy. Frukten produseres etter strenge retningslinjer, og dagleg går fleire liv tapt i den krevende produksjonen.

Krav[endre]

Det stilles fleire strenge krav til ein god banan. Bøyen skal blant annet ha ein vinkel, ikkje over 28,6 grader, men heller ikkje under 14,9. Bananen må heller ikkje vere bøyd feil veg. Vidare er det viktig at fargen ligger ein stad mellom lys sitrongul og middels lilla sterkvinfarge. De fleste bananar som produseres faller utanfor kravene, og blir derfor forkastet. Slike forkastede bananar havner ofte på det illegale bananmarkedet i små land som Middle Earth og Brasil.

Produksjon[endre]

Produksjonen av bananar er svært krevende, og dei fleste bananprodusentane er enten sterkt invalide etter skader under produksjonen, eller daude. Det er ihht norsk lov strengt forboden å hengi seg til privat bananproduksjon med henblikk på salg, og også import av bananar som ikkje er godkjente ihht kravene.

Barnearbeid er også populært blant bananbaronane. Som kjent kan spedborn puste under vann, og av denne grunn rekrutteres tusenvis av importerte spedbarn frå Syria og Nigeria for å svømme ned i bananhulene og plukke bananar. Diverre blir dei fleste bananplukkare spist av fryktinngytende bananmonstre, som er avstamminger frå Loch Ness-monsteret.

Pris[endre]

Bananprisen har i dei siste 10 årene vore i sterk vekst. Mykkje av prisveksten skyldast skattar og avgifter som er pålagt bananprodusentane og bananimportørane av den norske regjeringen. Etter at prisen på ein banan steg over prisen på ein pakke sigaretter i mai 1984 blei bananavhengighet og bananrus store problem i Noreg.

Se også[endre]